socialmediaqueen 2010.12.12. 21:45

Startup munka- startup életérzés

Mostanság nem írtam. Nem azért mert nincs mondanivalóm és nem is azért mert világ körüli vadászaton voltam. Ennél- számomra- sokkal izgalmasabb oka van eltűnésemnek: dolgozom egy startup cégben. Borzasztóan izgalmas, hihetetlen kihívás. De minthogy egy startup-ról beszélek ez maga után vonja, hogy nincs hétvége, nincs nyaralás. A napok összemosódnak és már csak azt veszem észre nincs tiszta ruha, üres a hűtő, a családom lassan elfelejti ki vagyok.

 
 
Tehát ma úgy döntöttem végre ’lazítok’ és foglalkozom a saját dolgaimmal. Nem, nem mosni fogok és nem is takarítok, írok végre erre az oldalra, az elmúlt hónapok tapasztalatát.
Egy hihetetlen motivált, kreatív közösség tagja lettem és van/volt alkalmam bepillantást nyerni, hogyan lesznek egyének egy jól működő szervezet fontos csavarjai.
 
 
 
Néhány tévhit a legelején:
·         Az embereket kizárólag pénzzel lehet motiválni
·         A havi elemzések a mindenkori irányadók
·         Egy puszta köszönöm elég ahhoz, hogy hálás, lojális alkalmazottad legyen
Amitől az alkalmazott megbecsülve érzi magát az nem egy vállveregetés, nem egy drága ajándék, és nem egy emléklap.
 
 
Az az atmoszféra ahol most dolgozom éppen ezen tévhiteket zúzta porrá. Minden sallangtól mentes és inspiráló környezet! Marhára be vagyok zsongva bevallom! ;)
 
 
Szeretek dolgozni általánosságban, de most még inkább, mert egy új ízt kóstoltam meg és ízlik… :)
 
 
Én úgy érzem figyelnek ránk, fontosak vagyunk. Ezért jó  a munkahelyi morál, motiváltabb, produktívabb vagyok és nem csak én hanem az egész csapat/részleg ugyanígy érez az meglátszik a termelésen is. Az állandó aggódok, lázítók, érdekteleneket pedig a csapat időről- időre kiveti magából. Épp, mint az evolúcióban.
 
 
Összeszedtem egy néhány ötletet, hogyan lehet egy kreatív, produktív környezetet fenntartani és hogyan figyeljünk a csapatunkra:
 
 
1., Ötletek: Brainstorningok kiváló alkalmak, hogy jó ötletek kerüljenek napvilágra. De minthogy az ötletek nemcsak brainstorming alkalmával pattannak ki a fejből. Jó ötlet, ha egy szoba falán kis post-it-okon ott sorakoznak az őrültebbnél-őrültebb dolgok, amit az éppen arra járó kolléga a sajátjaival kiegészíthet. Így kerülnek át az’ álomfalról’ át ötletek a  ’megvalósult’ projektek mappába. ;)
 
 
2., Rugalmasság: Mutasd meg az embereidnek, hogy bízol bennük és adj nekik egy kis szabadságot. Ne légy a sarkukban folyton.
 
3.,Invesztálj az embereidbe. Támogatni őket képzéseken, szemináriumokon mindig jó befektetés.
A Google például egyes alkalmazottjai munkaidejének 20% azzal tölteti el, hogy olyan google-lel kapcsolatos dologgal foglalkozzanak, amihez nincs közük, de érdeklődnek. Legyen az bármi- ami igazán érdekli őket. Mert az teljesen világos, hogy az ember fia jobban teljesít, ha olyan munkát végez, amiben örömét, szenvedélyét leli. Friss ötletek, új perspektívák nyilhatnak meg az egy cég, jelen esetben startup életében. 
 
4., A tárt kapukon túl- komunikálj az alkalmazottaiddal a cég jövőjéről, növekedéséről. Ezzel mindenkinek a tudomására lehet hozni merre tartotok  milyen fejlesztések várhatóak.  A hagyományos meetingekkel sincs semmi baj, de beépíteni a szervezet életébe vezetői, kötetlen beszélgetéseket amely tiszta képet adnak mindenkinek merre tart egy cég, főleg ha egy startup-ról beszélünk, priceless.
 
Tudom, most azt fogjátok gondolni valami hiba van itt, de nincs. A következő pont tényleg az, aminek látszik. ;)
 
5., Csökkenteni a megbeszélések számát, mert sok beszédnek sok az alja. A Meetingeknek informatívnak, értékesnek kell lennie. A napi 4 órás megbeszélések semmi értelme. Egy jó helyen- mint ahol én is dolgozom ;)- tiszteletben tartják az időnket, meetinget csak akkor szerveznek ha szükséges, alkotó brainstormingokat sem szabad túlzásba vinni.
Közös kommunikációs online csatornákat érdemes fentartani.-skype-.
 
 
6., Humor. Szakítsd ki az embereket a munkájukból 30 másodpercre 1-1 vicces videóval. Humor és nevetésnek mindig pozítiv kimentele van.
 
7.,Szórakozás. A startupon életében vajmi kevés idő van a szórakozásra. Szülinapok, üzleti sikerek, hóvégi bulik. Ezek mind- mind fontos „csapatépítő” események. Ünnepeljetek.
 
8., Engedj össze különböző részlegeket bizonyos projektekben. A Kreatívitás határtalan.
 
9., Vezető „képzés”- Bízz meg jó szakembereket bizonyos munkafolyamatokkal és nézd meg hogyan teljesítenek. Minél többet bírnak és minél hatékonyabban teljesítenek, annál nagyobb biztonsággal nevezheted ki később az egész munkafolyamat, sőt munkacsapat , részleg irányítójának.
Rengeteg dolgot tudnék még mesélni, de igazából ezt látni kellene! Mindennap ámulok, mikor hallgatom a kollégáimat, látom a munkájukat, elszántságukat, látom a főnökeim, hogyan teszik a dolgukat!
 
Te milyen módszerekkel hozod ki a legjobbat a startupodban dolgozókból?
 
 

 

Címkék:munka online startup kreatívitás 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://socialmedia-supperclub.blog.hu/api/trackback/id/tr722511863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása