socialmediaqueen 2010.09.21. 23:32

Kapcsolatépítés szabadúszóknak

 

Ez lesz az utolsó cikk, ezen témában, mert azt hiszem a kezdeti lépésekről már sokat írtam nektek, de ezen írást muszáj volt közzétennem. Köszönöm [ff].

 

A kapcsolatépítés alapvető és kötelező mostnaság a szabadúszóknak, mint amilyen én is vagyok. Közösségi oldalakon keresztül építünk kapcsolatokat, ismertethetjük meg magunkat leendő üzlettársainkkal.

 

Azonban sajnos sokaknak téves elképzelései vannak a kapcsolatépítésről. Sokan azonnali eredményekre számítanak, de hiszen Róma sem egy nap alatt épült fel. (Úristen ez mennyire közhelyes... mondjuk abszolut igaz! )

 

Ebben a írásban megkísérlek fényt gyújtani az éjszakában. :)

Külön köszönet újdonsült barátomnak [ff] -akit egy pár napja ismertem meg egy közösségi oldalon, hogy tudomásomra hozta ezen cikk létezését, amelyet, megkísérlek magyarul a rendelkezésetekre bocsájtani. Saját gondolataimmal kiegészítve. Készenálltok?

 

Itt egy 15 pontból álló lista hogy tudd mi az amire összpontosítani érdemes, ha sikert szeretnél elérni. Mielőtt azonban belemennék ezen pontokba, tisztázzuk mi az a kapcsolatépítés egyáltalán.

Kapcsolatépítés olyanokkal akik a jövőben ügyfeleid vagy üzleti partnereid, kollégáid lehetnek. Sokan frusztrálva érzik magukat, mert ez a folyamat időbe tellik. Sokszor évekbe is, mielőtt látványos eredményt hozna. Egy dolgot azonban érdemes észben tartani: Ember ez egy hosszútávú stratégia része!!! Adj időt magadnak!

Tulajdonképpen 2 módja van annak, hogy kapcsolatokat építs: Valóság vagy virtualitás.

A legtöbben a közösségi kapcsolatépítést a FaceBook-kal, LinkedIn-nel, Twitter-rel kötik össze. Azonban léteznek olyan csoportok, közösségek is ahol alkalom nyílik személyes találkozásokra is, ne légy lusta, használd ki! Azt hiszem a siker igazi nyitja, ha mint a net-en, mint a valós életben aktívak vagyunk!

Ha ezt megbeszéltük, akkor szerintem ugorjunk neki annak a 15ös listának.:)

  1. Csinálj egy listát azokkal az emberekkel akikkel feltétlenül szeretnél kapcsolatot építeni. Van listád? Ha nincs csinálj egyet! Most! Egyrészt mindig ott tartja a figyelmed azokon az embereken,akikkel érdemes foglalkozni. Onnan tudod, hogy jól haladsz, ha a listán szereplő nevek mellett ott egy megbeszélés dátuma, telefonszám, üzletkötés dátuma. Elég motiváló tud lenni! Ha már kapcsolatban állsz egy 'áldozattal', FONTOS, hogy folyamatosan tartsd vele a kapcsolatot és dokumentáld azt, nehogy összezavarodj. Mintha egy orvosi kórapja lenne, lehet ez nem a legjobb példa...
  2. Csatlakozz csoportokhoz. Ezen csoportok kiválóan alkalmasak arra ,hogy bemutatkozz, ismerkedj, vitatkozz.
  3. Készülj fel mindig a személyes találkozásokra. Ha résztveszel egy rendezvényen, legyen nálad névjegykártya, elegendő. Esetleg friss önéletrajz vagy ismertető arról amihez értesz.
  4. Figyelj oda a megjelenésedre. Ha nem is kell mindig öltönybe nmegjelenned, azért érdemes megtartanod némi eleganciát, így én smart casual-t ajánlanám a rendezvényekre. Az első benyomás fontos, luxus lenne elengedni.
  5. Gondold át, mit és hogyan mondasz. Légy magabiztos,tudd mit akaesz mondani. Hebegő-habogó ,hümmögő ember még nem bizonyult sikeresnek. Érthetően beszélj és azt hiszem jó taktika, ha mosolyog a hangod :)
  6. Légy bátor, de ne vakmerő. Szólits meg embereket, akikkel elsőre úgy tünik érdemes lehet beszélgetni. Mutatkozz be, légy humoros.
  7. Jó hallgatóság. Nagyon fontos, hogy emlékezz kivel és mit beszéltél. Én jegyzetelni szoktam a névjegykártyák hátuljára. Tudj jókat kérdezni és HALLGATSD a válaszokat figyelmesen. 
  8. Jelentkezz előadónak.  Gyorsan és jól tudod poziciónálni magad, ha tartasz egy rövid beszédet arról a témáról amihez értesz. Még az is előfordul, hogy egy olyan ember hallgatja az előadásodat, aki érdeklődik a tevékenységed után. Ha előadást tartasz, érdemes megszerezni előre a résztvevők listáját. Légy felkészülve névjegykártyákból is!
  9. Kapcsold össze kontakjaid. Ha találkoztál egy ígéretes új 'baráttal', ajánld fel neki, hogy LinkedIn-en, Twitter-en is megkeresed majd, hogy kapcsolatban tudjatok maradni. Légy udvarias, és ne lepődj meg, ha esetleg nemet mondd. Jó megoldás, ha a névjegykártyádon feltünteted a saját megjelenéseid.
  10. Legyen igényes a közösségi megjelenésed. Érdemes priváttá tenni vagy törölni a fekvehányos képeket , ha érted mire gondolok. Az első benyomás itt is sokat számít.
  11. Legyen teljes a profilod. Légy átlatható. A titkolózás már a múltté. Ha azt szeretnéd, hogy elérjenek legyen látható a legfontosabb info rólad.
  12. Légy rendszeresen jelen. Ha ezen a területen szeretnél kapcsolatokat építeni, ne csak össze- vissza légy jelen.. Tudod, mint a rózsa a kishercegben.. Ha elkezdesz egy beszélgetést, vidd végig, hozd ki belőle a legtöbbet. Fogd fel úgy, mint egy üzleti tárgyalást és ne rohanj el meccset nézni közben.
  13. A magánbeszélgetéseid privát intézd. Azt hiszem nem kell többet mondanom erről, úgyis érted mire gondolok.
  14. Lépj be 1-1 fizetős csoportba is. Ugyan az internet ingyenes, mégis vannak csoportok ahova havidíjat kérnek, a nagyobb felület használásáért. Hidd el megéri, ha komolynak akarsz mutatkozni mindenképp. Ezen összegek nem től magasak, megéri a befektetés.
  15. Végül, ez nem CSAK rólad szól. Az emberek információkat osztanak meg egymással, ha tudod, hogy valakinek hasznos egy ismerősöd információja, oszd meg. Megéri. Jótett helyében jót várj!

Címkék:profil facebook linkedin networking smart twitter casual szabaduszo nevjegykartya Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://socialmedia-supperclub.blog.hu/api/trackback/id/tr852313835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása